Het netvlies bestaat uit 11 lagen met verschillende cellen. Normaal houdt de aanzuigende werking van de bloedvaten het netvlies op zijn plaats.




netvlies



page last modified Sep 27th 2014

Stickler Syndroomnl_stickler.html

preventie

Sommige oogartsen gaan ervan uit dat netvliesloslatingen niet zijn te voorkomen. Prof Snead in Cambridge zegt dat cryo dit wél doet. Soms zal een oogarts laseren, soms een bandje zetten. Maar er is geen bewezen methode die met zekerheid een netvliesloslating voorkomt. Van laseren is duidelijk dat dit in veel gevallen niet heeft geholpen.


Het zou een goed ding zijn als de specialisten op dit gebied eens samen zouden werken om te achterhalen wat nu de beste methode is. Veel netvliesloslatingen bij Stickler en Wagner treffen (jonge) kinderen. Het voorkomen ervan is een urgente zaak. Spoor je oogarts aan een dergelijk initiatief te nemen of te steunen!


Voor de actuele methodes van preventie, zie de powerpoint Netvliesloslatingen - Preventie hiernaast

afb. netvlies, vaatvlies, sclera

stanford center for image systems engineering (modified)

1   membrana limitans interna

2   zenuwvezellaag

3   ganglioncellen

4   inner plexiform layer

5   amacrine cellen

6   bipolaire cellen

7   horizontale cellen

8   outer plexiform layer

9   staafjes

10 kegeltjes (blauw,

     groen en rood)

11 pigment epitheel

12 vaatvlies

13 sclera (oogbol / wit)

fig. Vitrectomie: het glasvocht wordt verwijderd.

Er worden 3 canules gebruikt: een infuusje om de vloeistof en daarmee

de druk in het oog op peil te houden, een lampje en een happer-zuigertje.

Rechts compleet losliggend netvlies met instrumenten.

Er kan, om de spanning op het netvlies te verminderen, ook nog een bandje om het oog worden aangelegd.

   fig. Het siliconenbandje zorgt dat er minder spanning staat op het netvlies

Zeker als de macula wordt bedreigd, is het zaak om het netvlies zo snel mogelijk aanliggend te krijgen. Dat kan met een extra-oculaire operatie, waarbij er een bandje om het oog wordt gezet, of met een intra-oculaire operatie, een zg vitrectomie. Ook een combinatie is mogelijk.

terug naar Wagner

beter niet

sport en risico’s


Sommige sporten zijn geen goed idee als je netvliesloslatingen wil voorkomen. Boksen geldt wat dat betreft als nummer 1: na 100 wedstrijden boksen heeft 100% van de boksers te maken gehad met een netvliesscheur.

Racket en balsporten leveren ook risico’s op. Zeker als je nog maar één ziend oog hebt, zou je bij het beoefenen van deze sporten beter een veiligheidsbril kunnen dragen.

Contactsporten zijn ook problematisch omdat een klap op het hoofd mogelijk een glasvochtloslating op gang kan brengen, met tractie aan het netvlies en het ontstaan van gaatjes tot gevolg. Zeker bij mensen die hoog myoop zijn (> -6) zou dat een rol kunnen spelen.

Inspanning (rood hoofd) vormt geen risico op een netvliesloslatingen, tenzij kort na een behandeling of operatie. Voor meer info over risico’s en do’s en don’ts bij oogblessures, klik hier.

Ook een natuurlijke bevalling levert geen extra risico op.


laseren


Bij laseren om de bril overbodig te maken is Stickler een contra-indicatie, volgens de richtlijnen van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van de oogartsen in Nederland). Klik hier voor deze richtlijn. Klinieken die deze behandelingen uitvoeren vragen daar onvoldoende naar. Dus: jij bent je beste raadgever, beter niet doen!

wat te doen bij alarmsignalen?

Mocht je verschijnselen merken die zouden kunnen wijzen op een netvliesloslating (flitsen, zwarte vlekken, gordijn, verminderde visus) bel dan (overdag) naar de poli oogheelkunde van het RadboudUMC

-024 361 67 00-. ‘s Avonds of in het weekend naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer -024 361 41 87-, (of met een ander academisch of specialistisch ziekenhuis). Je wordt dan doorverbonden met de dienstdoende assistent in opleiding tot oogarts. Vermeld aub dat je het Stickler Syndroom hebt. Tijdig opereren kan vaak een slechte visus voorkomen.

Bij een netvliesloslating laat het netvlies los van de onderlaag. Als er een netvliesloslating ontstaat blijft het netvlies verstoken van voeding en zal het afsterven.


Ook in de normale bevolking komen netvliesloslatingen voor, maar dan als gevolg van het normale verouderingsproces (60+). Het glasvocht krimpt richting lens. Als het glasvocht te stevig vastzit aan het netvlies kan er een gaatje ontstaan. Ongeveer datzelfde gebeurt bij staaroperaties. De hausse in staaroperaties de laatste 10 jaar in Nederland heeft het aantal netvliesloslatingen verdubbeld. De gemiddelde Nederlander heeft dezer dagen een kans van bijna 2 op de 10.000 op een netvliesloslating.


Bij Wagner en Stickler ontstaan de netvliesloslatingen echter op een andere manier. Zie de powerpoint Netvliesloslatingen - Ontstaan hiernaast.

netvliesloslating